УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ на Стрітення Господнє: «Той, хто пережив зустріч з Богом, назавжди став інакший»

16.02.2018 12:18
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Людина створена для зустрічі з Богом. І сьогодні Церква має стати посередницею зустрічі, щоб кожна людина, якій ми проповідуємо Боже Слово, кожне людське суспільство, в якому ми живемо, через нас або за нашого посередництва має зустрітися з живим Богом. Тому ця зустріч з єдиним Живим є начебто запорукою вічного життя для кожного з нас.
Зображення 1 / 3 Користуйтеся клавішами для перегляду

Про це говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в монастирі Згромадження сестер Святого Йосифа Обручника Пречистої Діви Марії у Львові на празник Стрітення Господнього.

Насамперед Предстоятель привітав усіх зі святом Стрітення Господнього, особливо богопосвячених осіб.

Говорячи про зміст сьогоднішнього свята, проповідник зазначив, що як розповідає євангелист Лука, це свято пов'язане з дуже важливою історичною подією, яка відповідала приписам старозавітного Закону, тому що за законом Мойсея кожен первородний хлопець був посвячений Богові... «Ця подія, з одного боку, звершує, підсумовує в собі старозавітній звичай, а з іншого – надає йому нового змісту. Бо Христос – це первородний Син  непорочної Діви Марії, але єдинородний Син Небесного Отця, у цей день приноситься до храму. Старець Симеон, приймаючи Його на свої руки, бачить світло для просвіти народів. Навіть більше, бачить спасіння світу, яке може прийняти на свої руки», – розповів Блаженніший Святослав.

За його словами, подія Стрітення є наче завершенням очікування людства на спасіння. Бо всі люди чекають спасіння. «Усі люди від початку свого створення прагнуть побачити Бога. Бо для цієї особистої зустрічі з Богом, зустрічі з живим Христом кожна людина є сотворена. Кожна людина її шукає і її прагне. Можна сказати, шо свято Стрітення є в осерді Христової Церкви. Ми знаємо, що навіть душпастирська програма нашої Церкви так і називається «Жива парафія – місце зустрічі з живими Христом», – відзначив Предстоятель.

«Той, хто пережив зустріч з Богом, назавжди став інакший. Чому? Бо саме став носієм світла», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви окремо звернувся до богопосвячених осіб – монахів і монахинь. І привітав їх зі святом. «Багато хто може спитати: а де можна зустріти Бога? Наша відповідь є – у Церкві Христовій. Ця зустріч є щось, що є осердям монашого покликання. І з тої зустрічі випливає будь-яка інша місія, харизма кожного нашого монашого чину чи спільноти богопосвяченого життя», – сказав Предстоятель.

«Сьогодні ми маємо ще одну гарну причину, аби дякувати Богові. Бо ваше згромадження переживає особливий рік подяки за одну особу – світильника, який запалив перших сестер згромадження. Сьогодні наша Церква бачить його як того, хто своїм прикладом світить багатьом нашим священикам і всім богопосвяченим особам навіть нашого часу. Ми сьогодні дякуємо за отця Кирила Селецького. Двадцять восьмого квітня минатиме сто років з дня його блаженної кончини», – звернувся Глава Церкви до сестер святого Йосифа.

За словами проповідника, якщо ми подивимося на отця Кирила, то він перевершив у своєму священичому служінні те, що сьогодні наші владики хотіли б збудити в серцях нашого кліру. «Ми знаємо, – розповів Глава УГКЦ, – що з тої парафії, де він служив, вийшло 26 сестер служебниць, десять сестер святого Йосифа і десять священиків. Гадаю, його феномен якраз полягає в тому, що він глибоко пережив своє Стрітення. Він глибоко жив особисту зустріч з живим Богом. І через зустріч з отцем Кирилом кожен, хто його бачив, зустрічав, міг сказати, як праведний Симеон: «Бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти підготував перед лицем усіх людей, світло на просвіту народів».

«Нам так сьогодні бракує таких священиків, як отець Селецький. Отець Кирило жив у складні часи. Ми сьогодні теж живемо в не дуже світлі часи, у часи, коли наш народ часом зневірений, розгублений, потребує надії і світла. Тому, сестри, світіть тим світлом. Будьте носіями особистої зустрічі з живим Богом, який є джерелом нашого спасіння і надії, нашого життя і воскресіння», – закликав духовний лідер греко-католиків монахинь.

Особливо Глава Церкви подякував сестрам, які сьогодні служать у Криму. Подякував також сестрам, які сьогодні служать у Харкові. «Знаю, як вони мусили перетерпіти за свою присутність там. Але терпіння приносить плоди. Дякую сестрам, які служать у Російській Федерації, де теж сьогодні є непрості обставини для служіння...» – зазначив Блаженніший Святослав.

«Нехай Господь Бог надихає і посилає багато покликань до вашого згромадження», – побажав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні